Ma `lumot

Hawks

Hawks


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Shoxlar - qirg'iy oilasiga tegishli bo'lgan yirtqich qushlarning quyi oilasi. Rossiya Federatsiyasi hududida eng keng tarqalgan: goshawk va chumchuq.

Qovoqlarning jinsi qirq etti turni o'z ichiga oladi. Barcha turlar orasida goshawk (yoki katta qirg'iy) eng tipik vakil hisoblanadi.

Ushbu qirg'iyning tana uzunligi oltmish sakkiz santimetrga etishi mumkin va uning massasi bir yarim kilogrammga teng. Tananing ventral tomonidagi kattalardagi qirg'iylarning ranglanishi oq rangga ega, u ko'ndalang joylashgan jigarrang chiziqlar tufayli chiqariladi.

Tananing dorsal tomoni kulrang-jigarrang rangga ega. Haqiqiy shoxlar qirg'iy oilasiga kiradi. Bular yirtqich qushlardir. Hawks nozik tanaga ega. Qovoqlarning qanotlari qisqa va keng, egilgan. Ushbu qushlarning panjalari uzun va tirnoqli. Bu panjalar qirg'iylarga o'ljasini o'ldirish uchun zarurdir. Gaga tumshug'li va juda o'tkir.

Erkak tuyoqlilar odatda urg'ochilardan kichikroq. Bu qushlar tez-tez o'z o'ljalarini havoda yoki rozetda ko'tarilishini kutishadi. Yovvoyi o'ljalarni topib, qirg'iychilar xuddi o'qdek uchib ketishadi. Qoida tariqasida sutemizuvchi va kichik qushlar ularning ratsioniga kiritilgan.

Shoxlarning yashash joyi - buta va o'rmonzor (ignabargli va bargli o'rmonlar), bu qushlar Shimoliy Amerika va Evroosiyoning o'rmonli va tog'li hududlarida yashaydi. Uzun bo'yli va eski daraxtlardan iborat o'rmonlar, uy quradigan joy sifatida ko'proq afzal ko'riladi.

Uy quradigan joyning yoritilishi o'rtacha bo'lishi kerak. Bundan tashqari, zaruriy shart - bu uyning yonida (ov qilish uchun) kichik qirralarning mavjudligi.

Qovuqlar orasidagi aloqa vositasi tovush signalidir, bu urug'lanish davrida ayniqsa erkak va urg'ochi taxminan bir xil tebranadigan tovushlarni chiqarganda seziladi.

Goshawks yiliga bir marta nasl beradi - urg'ochi ikkita dan to'rtgacha mavimsi oq tuxum qo'yadi. Xoklar tug'ilgandan 95 kun o'tgach mustaqil bo'ladilar va bir yoshida ular jinsiy etuklikka erishadilar.

Qovuqlar jinsining eng katta turi goshawkdir. Erkaklarning vazni, qoida tariqasida, 630 dan 1100 grammgacha o'zgaradi. Tana uzunligi taxminan ellik besh santimetrga teng. Goshawkning qanotlari taxminan bir metrga teng. Goshawks urg'ochi erkaklarga qaraganda kattaroqdir. Ularning vazni 860 dan 1360 grammgacha, uzunligi oltmish bir santimetrga etadi. Qanotlar oralig'i bir yuz besh santimetrdan yuz o'n besh santimetrgacha. Goshawkga qirg'iy naslining boshqa a'zolariga qaraganda uzunroq va kengroq oq tuklar berilgan. Bundan tashqari, bu tuklar tuklar boshning orqa qismida birlashadi. Barcha qirg'ichlardagi oq chiziqlar oq qoshlarning taassurotini beradi. Voyaga etgan goshavklarning ko'zlari qizg'ish jigarrang yoki qizil rangda. Yosh goshavklarning ko'zlari och sariq rangda. Erkak va urg'ochi jinslarning rangi mavimsi-kul rangdan qora ranggacha o'zgaradi. Orqa, qanotli qoplamalar va boshlar odatda quyuq rangda bo'ladi. Tananing pastki qismi engil, unda ko'ndalang kulrang izlar aniq ko'rinadi. Yosh shaxslarning ranglanishi kattalar to'ng'izlarining rangidan keskin farq qiladi. Yosh qanotlarning tashqi qismi, boshi va butun yuqori qismi jigarrang. Ko'krak oq, jigarrang vertikal chiziqlar ko'rinadi.

Goshawks - yirtqich qushlar. Ularning ratsioniga sutemizuvchilar, umurtqasizlar, qushlar, shuningdek yirik va o'rta sudraluvchilar kiradi. Qizig'i shundaki, shoxlar tanlagan o'ljaning og'irligi yirtqichning og'irligining yarmiga yetishi mumkin. Sincapanlar, quyonlar, go'ng bug'doylari ko'pincha gashavkalarni ov qilish ob'ektidir.

Goshawks - sedentary. Bu ushbu qushlarning ko'pchilik populyatsiyalari uchun amal qiladi. Bundan tashqari, aksariyat odamlar hayotlari davomida bitta hududga rioya qilishadi. Biroq, goshawks orasida migratsiya bo'lgan bitta populyatsiya mavjud. Ushbu aholining yashash joylari Shimoliy Amerikaning shimoli-g'arbiy va shimoliy qismida joylashgan. Qish uchun bu qushlar janubga uchishadi.

Goshawks har doim ma'lum bir hududga yopishadi. Masalan, uyani qurish paytida, bir juft qirg'iycha o'z uylari atrofida havo piruettalarini ochiq namoyish qiladi va agar to'satdan kimdir ularning hududiga bostirib kirsa, qirg'iy uni himoya qilish uchun barcha imkoniyatlarni ishga soladi. Odatda urg'ochilar erkaklarnikiga qaraganda bir oz kichikroq alohida hududga ega. Qiziqarli narsa shundaki, hududning turli xil odamlari bir-biriga mos kelishi mumkin. Uy qurish joylari bundan mustasno. Umuman olganda, biz urug'larni ekish davrida alohida hududni hisobga olsak, u holda odatda 570 dan 3500 gektargacha o'zgaradi.

Ovoz signallari goshawks o'rtasidagi aloqa vositasidir. Ammo, va boshqa qichqiriqlar. Goshavklarning qichqirig'i baland va xunukdir. Ko'pincha, bu qushlar bilan aloqa qilish uyasi davrida sezilarli bo'ladi. Bu vaqtda, erkak va urg'ochi tovushlaridan taxminan bir xil tebranish tovushlari eshitiladi. Faqatgina farq shundaki, ayol goshawkning ovozi balandroq va pastroq.

Goshawks yiliga bir marta zoti. Urug'lanish davri aprel oyining boshi va iyun o'rtalarida cheklangan. Shuni ta'kidlash kerakki, faollik cho'qqisi aprel oxiri va may oylarida kuzatiladi. Tuxum qo'yishdan oldin uyani qurish ishlari taxminan ikki oy oldin boshlanadi. Qoida tariqasida, uyaning joyi haddan tashqari o'rmonda magistral yaqinidagi novdadir. Goshawks o'z uyalarini ochiq joylar, ya'ni o'tloqlar, o'rmon chetlari, yo'llar, botqoqliklar va boshqa joylarga yaqinlashtiradilar. Uyaning diametri odatda bir metrga teng. U ellik santimetrdan bir metrgacha balandlikda qurilmoqda. Qovuqlar qurilish materiallari sifatida quruq novdalarni ishlatadilar, ular ko'pincha igna yoki yashil kurtaklar bilan bog'langan va shuningdek, po'stloq bo'laklariga ega. Odatda, urg'ochi ikki dan to'rtgacha mavimsi oq tuxum qo'yadi. Har bir tuxumni yotqizish orasidagi interval ikki-uch kun. Tuxumlarning hajmi 59 x 45 mm. Ular teginishga qo'pol.

Goshawk jo'jalari ovipozatsiyadan keyin yigirma sakkizdan o'ttiz sakkiz kungacha lyukka tushadi. Tuxumni inkubatsiyalashda faqat ayol ishtirok etadi. Shu nuqtai nazardan, erkak faqat ov paytida uni o'rnini bosishi mumkin. Jo'jalar tug'ilgandan keyin urg'ochi uyada yana yigirma besh kun qoladi. Bu vaqtda erkakning vazifalari jo'jalar uchun ham, urg'ochilar uchun ham oziq-ovqat ishlab chiqarishni o'z ichiga oladi. Urug'lar uyada o'ttiz to'rt yoki o'ttiz besh kun qoladi. Ushbu davrdan so'ng, jo'jalar asta-sekin uyadan chiqib, mahalliy daraxtning qo'shni shoxlariga o'tadilar. Hawks o'ttiz beshdan qirq olti kungacha parvoz qilishni boshlaydi. Biroq, etmish kunga qadar ota-onalar jo'jalar uchun hali ham asosiy oziq-ovqat manbai bo'lgan avlodlarga g'amxo'rlik qilishni davom ettirmoqdalar. Ko'pincha jo'jalar ota-onalarini to'satdan qoldiradilar. Tug'ilgandan to'qson besh kun o'tgach, deyarli barcha nasllar to'liq mustaqil bo'ladilar. Tug'ilgandan bir yil o'tgach, goshawks jinsiy etuklikka erishadi.

Sparrowhawk - qirg'iy oilasiga mansub yirtqich qushlarning bir turi. Chumchuqning tarqalish maydoni (kichikroq qirg'iy nomi bilan ham tanilgan) Evrosiyoning deyarli butun hududini o'z ichiga oladi. Ushbu tur asosan o'rmon hududlarida yashaydi. Chumchuq erkaklar urg'ochilarnikidan deyarli yarmiga teng. Ushbu qirg'iylarni ov qilish ob'ektlari o'rta va kichik o'lchamdagi qushlardir. Chumchuqdan tez faryodni eshitish juda kam uchraydi, u quyidagiga o'xshashdir: "tepish-tepish-tepish". Shuni ham ta'kidlash kerakki, bu juda kamdan-kam hollarda bo'ladi. Ancha vaqtdan beri bu qushlar yirtqich hayvonlar kabi juda ham yo'q qilindi. Har yili Frantsiyada yigirma mingta chumchuq otilgan. Sparrowhawk - bu oziq-ovqat zanjirining so'nggi bo'g'ini. Shu munosabat bilan pestitsidlar ushbu qushning tanasida faol to'planib boradilar. Ikkinchisi qirg'iylarning ushbu turini saqlab qolish uchun xavf tug'diradi. Bundan tashqari, ushbu qushlarning tanasida pestitsidlarning tarkibi chumchuqning yashash joylari yuqtirganligi juda aniq ko'rsatkichdir.

Chumchuqning kattaligi goshawknikidan kichikroqdir. Tashqi tomondan, ular bir-biriga o'xshash, ammo o'lchamlari, aslida, sezilarli darajada farq qiladi. Chumchuqning tanasi uzunligi yigirma sakkizdan o'ttiz sakkiz santimetrgacha, qanotlari esa atigi yetmish besh santimetrga teng. Sparrowhawk urg'ochisi kattaligi erkaknikidan ancha katta (hech bo'lmaganda tana uzunligi 25% ko'proq). Ayolning tanasining uzunligi qirq santimetrdan oshishi mumkin, qanotlari sakson santimetrga etadi. Chumchuq qanotlari keng va kalta. Quyruq ancha uzun, bu holat odamlarga daraxtlar orasida manevr qilishga yordam beradi.

Sparrowhawk quyuq kul rangga ega. Bu erda biz bu qushlarning erkaklari va urg'ochilari haqida gapiramiz. Ammo, ba'zida ba'zi odamlar bor, ularda mavimsi tiniq rang bor. Chumchuqlar tanasining pastki qismida ozgina qizg'ish tusga ega (shuning uchun uzoqdan qirg'iyning qizil rangi bor deb o'ylash mumkin), bunda och kulrang chiziqlar sezilarli bo'ladi. Ushbu qushlarning ko'zlarining irisi qizg'ish-to'q sariq yoki to'q sariq-sariq rangga ega.

Sparrowhawk - bu yirtqich qush. Qadim zamonlardan beri, Kavkaz va Qrimda kuzgi mavsumda bu qushlar bilan ko'chib kelgan bedana uchun ov qilish amalda qo'llanilgan. Aytgancha, bu xususiyat chumchuqlarning turlariga nom berdi. Ular kuzda ushlanib qolishadi. Ov bir necha kun davomida o'qitiladi. Kuzgi ov mavsumining tugashi bilan chumchuqlar odatda yovvoyi tabiatga chiqariladi.

Sparrowhawk yashirin hayot tarziga rioya qiladi. Bu, hatto qirg'iylarning noyob qushlarga tegishli bo'lmagan hududlariga ham tegishli. Ushbu turning individual vakillari butalar va katta maydonlar mavjud bo'lgan o'rmonlarga ustunlik berishadi. Biroq, chumchuqlar o'rmonlarga chuqur uchib ketmaydi. Qizig'i shundaki, Sparrowhawkni qishda ko'rish osonroq. Buning sababi shundaki, qishda u ko'pincha odam yashaydigan joy va oziqlantiruvchi bilan yaqin aloqada bo'ladi. Oziqlantiruvchilar chuvalchanglarning nazorati ostidadir, chunki ularda ko'pincha qirg'iylarning o'ljasi bo'lishi mumkin. Bular chumchuqlar va chumchuqlar. Sparrowhawk Eski Dunyoning subtropik va mo''tadil zonalarida keng tarqalgan.

Chumchuq - qush ovchisi. Hatto yovvoyi kaptar ba'zan katta urg'ochilar uchun o'lja bo'lib qoladi. Mushuklar bu qushlar uchun ko'proq keng tarqalgan o'lja. Chumchuqlar tanlangan qurbonni pistirmadan hujum qilmoqdalar. Ko'pincha, qirg'iy katta tezlikda o'z uyidan chiqib, o'ljasini qoqib qo'yishi ro'y beradi. Ba'zida chumchuqlar juda pastga uchib ketadilar va ular to'satdan qo'rqib ketgan qushlar (kichik shaxslar) orasiga tushib qolguncha aylanadilar. Qizig'i shundaki, chumchuqlar ov paytida ular o'ljasining har bir harakatini diqqat bilan kuzatadilar. Bunday yaqin kuzatuvning natijasi shablon qurbonni panjalari va panjalari yordamida ushlab turadi. Bu shoxlar ajoyib ovchilar. Chumchuqlar ko'pincha potentsial o'ljani odam yashaydigan joyga yoki yashirinadigan joyga olib boradilar. To'g'ri, vaqti-vaqti bilan ov bilan olib ketilgan bu qushlar parchalanib ketadi. Sparrowhawks ov qiladigan hududlarida siz yirtqich qushlarni yirtadigan joylarni topishingiz mumkin. Bu joylarni bir dasta tuklar bilan osongina aniqlash mumkin, va undan shoxning o'ljasini aniqlash uchun.

Sparrowhawk - bu ko'chib yuruvchi qush. Bu har doim ham shunday emas. Chumchuqlar o'zlarining shimolidagi ko'chib yuruvchi qushlardir - Evropaning sovuq hududlaridan ular qishlash uchun janubi-sharqqa yoki janubga ko'chib o'tishadi. Qovoqlarning bir qismi Afrika qit'asining shimoliy qismiga ko'chib o'tadi. Markaziy Evropa hududida yashaydigan chumchuqlarga kelsak, kattalar butun yilni o'sha hududda o'tkazadilar. Biroq, mustaqil bo'lgan shoxlarning yosh avlodi ham Markaziy Evropadan ko'chib ketishmoqda.


Videoni tomosha qiling: NEW GUNS + Skins + Battlepass + More!! call of Duty Mobile (Iyun 2022).